Tämänkertaisen tekstin otsikko on yksi yksinkertaisimmista, mutta parhaista kuulemistani sijoitusfilosofioista. Viisaus on poimittu Howard Marksin ”Dare to Be Great” -sijoittajakirjeestä, jonka hän itse oli lainannut Buffettilta, joka puolestaa oli poiminut sanonnan ”vanhasta tarinasta”.
Itse löysin sanonnan kirjahyllystäni löytyvästä Baltasar Graciánin Maallisen viisauden käsikirjasta, jossa se oli ilmaistu seuraavasti:
”The wise do at once what the fool does later. Both do the same thing – the only difference lies in the time they do it: the one at the right time, the other at the wrong.”
Niin tai näin, Marksin ajatuksena on, että sijoittaja ei voi tehdä samaa kuin kaikki muut ja samaan aikaan odottaa menestyvänsä keskimääräistä paremmin. Viisas sijoittaja tekee näin ollen joko samoja asioita eri aikaan, tai eri asioita samaan aikaan.
Viisaus yhtiötasolla
Kuten Seppo Saario aikoinaan totesi, viisas sijoittaja myy silloin kun muut ostavat ja ostaa silloin kun muut myyvät. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa?
Yritystasolla viisaana oleminen tarkoittaa sellaisten osakkeiden ostamista, joita muut eivät ole vielä löytäneet tai osanneet muutoin arvostaa. Asiaa on helpoin havainnollistaa tarkastelemalla suuren yleisön suosiossa olevia kasvuosakkeita. Tällaiset yhtiöt takovat yleensä kaksi- tai kolminumeroisia kasvulukuja, mikä heijastuu niiden korkeassa arvostustasossa. Kirsikkana kakun päällä on usein uusi teknologia, jonka potentiaali on sijoittajien silmissä valtava, lähes rajaton. Suurista odotuksista ollaan valmiita maksamaan lähes mitä vain.
Kasvulle ei useinkaan nähdä rajoja, minkä seurauksena sijoittajat alkavat rakentaa entistä suurempia pilvilinnoja osakkeen varaan. Samaan aikaan osakkeen kurssi nousee, arvostustaso kasvaa ja tuotto-odotus pienenee. Kireän arvostuksen vuoksi kasvutarina ei kestä töyssyjä, mikä nostaa sijoittajan riskitasoa merkittävästi. Ennen pitkää kasvu alkaa hidastua odotettua enemmän, jolloin yhtiön markkina-arvosta saattaa yllättäen haihtua suurin osa. Pilvilinnoilla on tapana palata maan pinnalle ennemmin tai myöhemmin.
Tällaiset osakkeet ovat äärimmäisen tuottoisia ensisijoittajille, mutta katastrofaalisia viimeisinä mukaan hypänneille. Toisin sanoen hölmöt ostavat kalliilla hinnalla ja matalalla tuotto-odotuksella varustettua huippuhinnoissa olevaa osaketta lisää, kun viisas osti sitä alussa edullisella hinnalla ja korkealla tuotto-odotuksella.
Toisaalta viisas sijoittaja voi hyödyntää (toivottavasti) väliaikaisia alihinnoittelutilanteita, joihin muut eivät välttämättä halua tai uskalla tarttua. Tällaisia yhtiökohtaisia tilanteita ovat esimerkiksi tietylle yhtiölle haastava markkinatilanne, toimialan vaihdokset, strategian muutokset, tai vaikkapa mainekolhuun johtanut skandaali. Markkinoilla on taipumus ylireagoida lyhyellä aikavälillä, mikä tarjoaa viisaalle sijoittajalle mielenkiintoisia mahdollisuuksia.
Toisaalta on hyvä muistaa, että myös väliaikaisista haasteista kärsivä yhtiö voi aivan hyvin olla ylihinnoiteltu. Vaikka osakkeen kurssi olisi puolittunut, voi se silti olla räikeän ylihintainen, mikäli väliaikaiset haasteet osoittautuvatkin pysyviksi. Viisaan sijoittajan taakkana onkin tehdä oikeita päätöksiä silloin, kun ne vaikuttavat muiden silmissä vääriltä.
Markkinatason viisaus
Aivan kuten yksittäiset yhtiöt, myös markkinat ovat suuren osan ajasta joko yli- tai alihinnoiteltuja. Viisas sijoittaja tunnistaa ylikuumentuneen osakemarkkinan merkit ja pidättäytyy ostamasta ylihintaisia osakkeita. Vastaavasti hän havaitsee masentuneen markkinasentimentin tuottaman kohonneen tuotto-odotuksen ja palaa ensimmäisten joukossa takaisin markkinoille, kun muut vielä odottelevat mahdollista pohjatasoa.
Viisas sijoittaja alkaakin ostaa hyvissä ajoin laskumarkkinan vallitessa. Vaikka markkina jälkeenpäin tarkasteltuna saavuttaa tietyn, nopeasti ohimenevän pohjanoteerauksen, ei viisas sijoittaja jää odottamaan pohjakosketusta vaan aloittaa ostot silloin, kun osakkeet ovat hinnoittelultaan houkuttelevia. Näin siksi, että teoreettisen täydellinen ajoitus on mahdoton toteuttaa käytännössä, sillä markkinakäänne tunnistetaan aina jälkikäteen. Useimmiten täydellisen ostopaikan odottelu johtaa parhaiden tuottojen menettämiseen.
Kääntäen voidaan todeta, että hölmö sijoittaja uskoo ylihinnoiteltujen markkinoiden nousevan entisestään, jolloin mahdollinen tuotto rakentuu vielä suurempien hölmöjen lisäostojen varaan. Valitettavasti maailmassa on rajallinen (vaikka usein ei siltä vaikutakaan) ei-niin-viisaiden sijoittajien varasto, minkä vuoksi markkinat alkavat jäähtyä heti, kun viimeinen hölmö on käyttänyt viimeiset rahansa.
Koska markkinoilla ei enää ole ostajia, alkavat kurssit tippua huomattavan nopeasti kysyntähintojen romahtaessa. Siinä missä viisaat sijoittajat kahmivat laskumarkkinan vallitessa alihinnoiteltuja osakkeita, joutuvat hölmömmät ja käteisensä liian aikaisin käyttäneet sijoittajat istumaan paitsiossa.
Ensimmäisenä olemisen vaikeus
Vaikka viisaana sijoittajana toimiminen vaikuttaa paperilla yksinkertaiselta, on se käytännössä loputtoman paljon vaikeampaa. Kun on ensimmäisten joukossa missä tahansa aktiviteetissa, on väistämättä kyse jostakin, mitä suurin osa ei tee. Ensimmäisenä oleminen on haastavaa, sillä juuri kukaan ei validoi omaa näkemystä, eikä onnistumisesta ole mitään takeita. Vastavirtaan uiminen vaatiikin huomattavan määrän itsekuria ja kykyä sietää epävarmuutta.
Kuten mainittua, oikeassa ei käytännössä koskaan olla välittömästi, sillä täydellinen ajoitus on pääsääntöisesti mahdotonta. Kurssit laskevat tai nousevat todennäköisesti vielä hyvän tovin ennen mahdollista käännettä, mikä jättää sijoittajalle yllin kyllin aikaa epäillä omia päätöksiään. Näin erityisesti silloin, kun kyse on uudesta teknologiasta, jonka tulevaisuudesta ei ole varmaa tietoa.
Jälkiviisaana on toki helppo ajatella, että miksi ei aikoinaan ostanut Googlea tai Microsoftia, vaikka kaikki menestyksen merkit olivat ilmassa. Vastaavia menestyksen merkkejä tarjosivat kuitenkin myös monet, monet muut saman alan yhtiöt. Aina ei tule otettua huomioon, että yhtiöt eivät silloin olleet Googleja tai Microsofteja, vaan pienempiä yhtiöitä muiden vastaavien joukossa. Yksittäisten menestyjien poimiminen sadoista tai tuhansista ei siis ole kovinkaan helppoa.
Vastaavasti myös markkinatasolla viisaana oleminen on kaikkea muuta kuin helppoa. Niin hölmöltä kuin se kuulostaakin, ylihintaisten osakkeiden ostamatta jättäminen on äärimmäisen vaikeaa. On varsin epämiellyttävää lopettaa osakkeiden ostaminen silloin, kun kaikki muut ympärillä tuntuvat tekevän jatkuvia lyhyen aikavälin voittoja. Tästä syystä laskumarkkinaa varten varastoidut ostorahat käytetään usein nousumarkkinan huipulla eli juuri huonoimmalla hetkellä. Viisaat sijoittajat ovat näin ollen olleet aiemmin liikkeellä sekä ostojen aloitus- että lopetusvaiheessa.