Rick Guerin ja kärsimättömyyden kirous

Kaikista sijoittajan hyveistä suurin on kärsivällisyys. Pitkäjänteisen sijoittajan tie vaurastumiseen on pitkä, mutta oikein toteutettuna eli markkinoilla pysyen todennäköinen. Erityisesti, jos markkinoilla sattuu olemaan yli 80 vuotta, kuten muuan Warren Buffett.

Tämänkertainen kirjoitus ei kuitenkaan liity pelkästään Buffettiin, vaan lähtölaukauksen antajana toimii Rick Guerin. Guerinin tarina havainnollistaa kärsivällisyyden ja markkinoilla pysymisen merkitystä pitkäjänteisessä sijoitustoiminnassa, joskin täysin päinvastaisen lähestymisen kautta.

Huomioitakoon myös, että mikään sijoitukseen liittyvä sivusto ei ole virallisesti olemassa ennen vähintään yhtä Buffettiin liittyvää kirjoitusta, joten samalla kirjoituksella voidaan hoitaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla.  

Kuka ehmetin Rick Guerin

Useimmat sijoittajat tunnistavat Berkshiren Hathawayn taustalla olevan Buffett & Munger -kaksikon. Harvemmat kuitenkaan muistavat, että kyseinen dynaaminen duo oli alun perin timanttinen trio: Buffett, Munger & Guerin. 1970-luvulla Rick Guerin oli osakkaana ja oleellisena osana Berkshire Hathawayn menestystarinan rakentamista. 

Guerin oli kuitenkin luonteeltaan jokseenkin Buffettia ja Mungeria kärsimättömämpi. Kuten Buffett kertoi eräässä haastattelussaan, päinvastoin kuin hänellä ja Mungerilla, Guerinilla oli kiire rikastua. Kuten niin monet nopeaa rikastumista tavoittelevat, myös Guerin käytti sijoituksissaan runsaasti velkavipua, mikä kostautui öljyshokin iskiessä vuonna 1973.

Kuten niin monet muut velkavipua hyödyntävät, myös Guerin joutui omaisuusarvojen jyrkän pudotuksen vuoksi pakkomyymään omistuksensa. Hänen tapauksessaan ostajana oli Buffett, joka käytti tilaisuuden hyväkseen ja osti Guerinin hallussa olevat Berkshiren osakkeet 40 dollarin kappalehintaan. Vertailun vuoksi (ja Guerinin loputtomaksi harmiksi) todettakoon, että yhden Berkshiren luokan A osakkeen hinta on tätä kirjoittaessa 650,000 dollaria.

Päälle 50 vuotta myöhemmin kolmikosta elossa on ainoastaan 93-vuotias Buffett, jonka nettovarallisuus 82 vuoden sijoittamisen jälkeen pyörii noin 135 miljardin dollarin tienoilla.

Mitä opittiin

Guerinin tarinasta voidaan johtaa muutama sijoittamisen tärkein oppi. Ensimmäiseksi, pitkäkestoisen menestyksekkään sijoittamisen avain on, ettei sijoita itseään ulos markkinoilta. Mikään potentiaalinen tuotto ei ole tarpeeksi korkea, jos riskinä on koko omaisuuden tuhoutuminen. Yleisesti ottaen ei ole koskaan viisasta riskeerata sellaista mitä ei ole varaa menettää saadakseen jotakin mitä ei todella tarvitse. Lausahdus toimii yleisenä ohjeena sekä sijoittamiseen että elämään. 

Toiseksi, aika todella on sijoittajan paras ystävä. Tätä voidaan havainnollistaa parhaiten tarkastelemalla Buffettin nettovarallisuuden kehitystä eri ikävaiheissa. Mielenkiintoisena faktana todettakoon, että Buffettin omaisuudesta yli 99 prosenttia on kertynyt hänen 50-vuotispäivänsä jälkeen. 52-vuotiaana Buffettin omaisuuden arvo oli n. 376 miljoonaa dollaria.

Toisin sanoen, ensimmäisten 40 sijoitusvuotensa aikana Buffett siis kerrytti varsin kunnioitettavan vajaan 400 miljoonan dollarin omaisuuden, kun taas viimeisimmän 40 vuoden aikana Buffettin omaisuus on kasvanut noin 133 650 000 000 dollarilla. Korkoa korolle -ilmiössä ajan merkitys kasvaa siis sitä suuremmaksi, mitä kauemmin sijoittaa.

Kolmantena olennaisena opetuksena voidaan pitää velan maltillisen käytön tärkeyttä. Osakesijoittamisessa esiintyy hyvin harvoin tilanteita, joissa velaton sijoittaja joutuisi pakon edessä myymään osakkeensa. Tilanne on täysin päinvastainen, kun jo olemassa olevia osakkeita käytetään vakuutena uusien osakkeiden ostoon.

Pakkomyyntejä joutuu tekemään, jos vakuutena olevien osakkeiden arvo laskee ja syntyy ylilainoitustilanne, jossa osakkeita joudutaan myymään tappiolla velkamäärän pienentämiseksi. Myyntien suuruus riippuu tällöin sekä tapahtuneista että mahdollisista tulevista kurssilaskuista. Mikäli siis haluaa, että selviytyy markkinoilla sekä hyvien että huonojen aikojen läpi, on velkavivun määrä hyvä pitää maltillisena.

Liityvät artikkelit

Viimeisimmät