Usein kuulee sanottavan, että sijoittaminen on enemmän taidetta kuin tiedettä. Näin voi olla, mutta myös taiteen tekemiseen vaaditaan tietty perusosaamisen taso, jotta pään sisältä kumpuava inspiraatio on mahdollista ilmaista halutulla tavalla.
Tuskin Mona Lisallakaan olisi mitään asiaa Louvreen, mikäli neito olisi kuuluisine hymyineen kaikkineen pelkkä kanvaasille tuhrittu epämääräinen maaliläntti.
Samaa logiikkaa voidaan soveltaa sijoittamiseen: On kovin hankalaa valita voittavia yhtiöitä tai tehdä onnistuneita sijoituksia, jos ei kykene arvioimaan yhtiön liiketoimintaa tai ymmärtämään osakemarkkinoiden toimintaperiaatteita.
Menestyksekkään sijoittajan tulisikin ymmärtää seuraavat tässä läpikäytävät viisi perusasiaa:
- Yhtiöiden taloudelliset raportit
- Kansantalouden toimintamekanismit
- Osakemarkkinoiden toiminta
- Sijoittajapsykologia
- Verotuksen perusteet
Sijoitusstrategiasta riippuen voi tarvita paljon muitakin taitoja, mutta jo nämä perusasiat sisäistämällä voi pitää huolen siitä, ettei oma portfolio näyttäydy epämääräisenä tuherruksena markkinoiden kanvaasilla.
Taloudellisten raporttien (tase, tuloslaskelma, rahavirtalaskelma) ymmärrys
Ilman taloudellisten lukujen tarjoamaa informaatiota osakkeen ostaminen on kuin ostaisi auton pelkän ulkonäön perusteella. Osto tehdään tällöin ilman minkäänlaista tietoa kilometrimääristä, huolloista, vioista tai valmistusvuodesta. Auto saattaa toisin sanoen jättää tien päälle milloin vain. Näin ollen on puhtaasti tuuripeliä, sattuiko ostamaan kestävän vai jo kotimatkalla hinausta kaipaavan aton.
Sama logiikka pätee osakkeisiin. Jos osake ostetaan esimerkiksi puhtaasti osakekurssin, osinkotuoton tai jonkin muun mutuilun perusteella katsomatta pellin alle, on sijoitusmenestys pitkälti sattumasta kiinni.
Yhtiön taloudellisten raporttien avulla voidaan muun muassa selvittää miten yhtiö on selvinnyt aiemmista vastoinkäymisistä, miten toimitusjohtajan katsaukset ovat pitäneet paikkansa, mikä on yhtiön normaali kannattavuustaso, miten liiketoiminta on kehittynyt eri olosuhteissa, miten yhtiön mahdolliset yritysostot ovat osuneet kohdalleen, ja niin edelleen.
Joskus myös yhtiön tarina kertoo yhtä ja luvut toista. Sijoittajan onkin pystyttävä vertaamaan yhtiön narratiivia sen numeroihin, sillä numerot saattavat paljastaa asioita, jotka ovat ristiriidassa yhtiön kertoman tarinan kanssa. Ilman taloudellisten raporttien tuntemista sijoittajalle ei myöskään jää keinoja arvioida yhtiön asettamien tavoitteiden realistisuutta, vaan hän on puhtaasti toimitusjohtajan kertoman varassa.
Kaiken kaikkiaan osakkeiden osto sokkona tai vähintäänkin puolisokeana kasvattaa osakepoimijan riskitasoa eli pääoman menetyksen mahdollisuutta merkittävästi. Mikäli siis liiketoiminnan lukujen pyörittely maistuu parhaimmillaankin puulta, on hyvä harkita passiivisempaa sijoitusstrategiaa.
Kirjasuositus: Juha-Pekka Kallunki – Tilinpäätösanalyysi
Talouden toiminta yleisesti
Vaikka osakemarkkina ei ole talous pienoiskoossa, on sijoittajan hyvä olla kartalla talousjärjestelmän yleisistä lainalaisuuksista. Yleisesti ottaen sijoittajana tulee melko orpo olo, jos kaikki talousuutiset inflaatioista, koronnostoista, elvytyksistä ja kauppasodista ynnä muista menevät yli hilseen.
Talouden toiminnan ymmärtäminen ei todennäköisesti auta ennustamaan talouden saati osakkeiden tulevia liikkeitä, mutta se auttaa luomaan yleiskuvan kulloisestakin markkinatilanteesta, mikä puolestaan auttaa sijoituspäätösten teossa merkittävästi. Vastaavasti talousjärjestelmän kiemuroiden tunteminen helpottaa merkittävästi myös taloudellisten raporttien ymmärtämistä sekä yritysanalyysin tekoa.
Mainittakoon vielä erikseen, että ympäröivästä maailmasta saa huomattavasti enemmän irti, kun ymmärtää talouden toiminnan periaatteet. Mikäli talouteen liittyvät uutiset ja polttavat puheenaiheet tuntuvat täysin vierailta, on vallitsevasta maailmantilasta kovin hankala muodostaa kokonaiskuvaa. Voidaan siis sanoa, että kansantalouden tunteminen kuuluu yleissivistykseen.
Kirjasuositus: Sixten Korkman – Talous ja utopia tai mikä tahansa kansantaloustieteen perustason oppikirja.
Pikakurssin voi käydä katsomalla Ray Dalion loistavan How The Economic Machine Works -videon.
Kuinka osakemarkkinat toimivat
Oli sitten osakepoimija tai passiivinen sijoittaja, osakemarkkinoiden toimintaperiaatteiden ymmärtäminen on olennainen (ellei olennaisin) tekijä sijoittajana menestymisessä.
Sijoittajan tulisi ymmärtää mikä markkinoita liikuttaa, miksi ylilyöntejä tapahtuu sekä nousu- että laskumarkkinassa, ja miksi osakemarkkinoilla on taipumus toipua molempien päiden ylilyönneistä.
Olennaista ei kuitenkaan ole pyrkiä ennustamaan tulevia markkinaliikkeitä, vaan ymmärtämään missä vaiheessa markkinasykliä satutaan milloinkin olemaan. Tulevaisuuden ennustaminen ei muutu mahdolliseksi tunsi osakemarkkinat miten hyvin tahansa, mutta markkinasyklin vaihe sen sijaan on varsin mahdollista tunnistaa.
Osakepoimijan päätöksenteon kannalta on varsin olennaista tietää, ovatko osakkeet yleisellä tasolla yli- vai aliarvostettuja. Vaikka markkinoiden tehokkuudesta voi olla mitä mieltä tahansa, myöntää suurin osa sijoittajista osakemarkkinoiden reagoivan lyhyellä aikavälillä tapahtumiin varsin epätehokkaasti.
Markkinat – aivan kuten ihmisetkin – seilaavat pohjattoman toivottomuuden ja pirskahtelevan ylioptimistisuuden välillä. Osakkeet todella ovat ajoittain kohtuuttoman kalliita tai järjettömän edullisia. Markkinoiden ylilyönnit tarjoavatkin tarkkanäköiselle sijoittajalle varsin mielenkiintoisia mahdollisuuksia, jos vain rohkeutta oman näkemyksen ottamiseen löytyy.
Kirjasuositus: Howard Marks – Mastering The Market Cycle
Sijoittajapsykologia
Taloustieteessä edeltävien vuosikymmenten suurimpia oivalluksia on ollut havainto siitä, että ihmiset eivät pääsääntöisesti ole kylmän rationaalisia, omaa etuaan maksimoivia päätöksentekokoneita. Ihmiset tekevät päinvastoin päätöksiään varsin arkisten ja alkukantaisten tunteiden sävyttäminä, mikä tekee yksilön päätöksenteosta kaikkea muuta kuin rationaalista.
Koska sijoittamisessa on pitkälti kyse onnistuneesta päätöksenteosta, on jokaisen sijoittajan hyvä ymmärtää päätöksenteon järjen valoa sumentavia tekijöitä eli niin sanottuja ajatusvinoumia. Kun ymmärtää muiden ja erityisesti omien ajatusvinoumien vaikutuksen ymmärtää paremmin osakemarkkinoiden ajoittaisia masennuksen ja manian kausia.
Omia sijoituspäätöksiä tehdessä on hyvä käydä päänsä sisällä ajatusvinoumat läpi ja pohtia niiden mahdollisia vaikutuksia päätöksentekoon. Suurin osa sijoittajista kamppailee toistuvasti samojen vinoumien, kuten yli-itsevarmuuden, tappion kaihtamisen, vahvistusharhan ja ankkuroinnin kanssa.
Olennaista onkin ymmärtää, että vinoumissa ei ole mitään erikoista tai hävettävää, sillä ne ovat eriasteisina läsnä jokaisen sijoittajan päätöksenteossa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mikäli ei tunnista omassa käyttäytymisessään minkäänlaisten vinoumien läsnäoloa, tulisi vähintäänkin muutaman hälytyskellon soida.
Kirjasuositus: Daniel Kahneman – Thinking, Fast and Slow
Verotuksen perusteet
Onnistuneesti toteutettu verosuunnittelu on sijoittajan varmimpia tuoton lähteitä. Vältetty vero voidaan laskea suoraan tuotoksi, joten verosuunnittelu todella kannattaa. Mitä enemmän omaisuutta kertyy, sitä tärkeämpi rooli verokiemuroiden tuntemisella on.
Keskivertosijoittajan tärkeimmät verotukselliset ratkaisut pyörivät tappioiden ja voittojen tasapainottelun välillä sekä itselle verotuksellisesti tehokkaimman sijoitustavan, kuten osakesäästötilin tai sijoitusvakuutuksen valinnan ympärillä. Perheellisille sijoittajille erityisesti lahja- ja perintöverotukseen tulisi puolestaan kiinnittää erityishuomiota.
Yksityiskohtaisemmin verotuksen kiemuroihin ei kannata tässä paneutua, sillä verotuksella on ikävä tapa muuttua säännöllisen epäsäännöllisesti. Sijoittajan onkin fiksuinta tarkastaa päätöksiä tehdessä ajankohtaiset verotussäännöt verottajan sivustolta.
Kirjasuositus: Elina Fasoúlas, Petri Manninen & Ville Niiranen – Sijoittajan verotus ja verosuunnittelu